april 27, 2004

Problemen lösta?

På fredagen var jag äntligen hos fysioterapeuten och fick min dom. Han ansåg att orsaken till att mina ben får för mycket belastning och för hårda stötar är troligen att: a) mina fötter är stela och ger inte tillräckligt mycket efter i stöten, och b) mina höft rör sig för mycket, vilket betyder att stöten koncentrerar sig till skenbenet. För att slippa problemen ska jag:

  • ha en liten kil under sulan när jag joggar
  • använda samma sula också med vanliga skor (tills benen är bra)
  • tänja ofta enligt fysioterapeutens instruktioner
  • göra höftövningar

Då jag springer ska jag:

  • tänka på höftarbetet
  • se till att mina steg blir tillräckligt "breda" (höll som liten på med tävlingsgång och har därför lärt mig "smala" steg)
  • föra knäna mera fram

Och vad betyder det här? Nu kan jag alltså igen fortsätta träna och det verkar som om jag har lite väl mycket att tänka på då jag löper. Vårt gemensamma mål är fortfarande maraton och den första chansen blir i augusti i Helsingfors, men bara om benen fungerar som planerat.

Den 15 maj arrangeras halvmaratonloppet Helsinki City Run. Det skulle vara roligt att delta om benen är i skick. Någon bra tid är det orealistiskt att önska eftersom jag tränat så lite löpning under våren, men det kan vara nytta av halvmaratonerfarenheter då man tränar för den längre sträckan.

Nu tar jag alltså halvmaratonloppets ruttkarta (pdf i handen och far ut och jogga. Eftersom vi bor brevid stadion, som är loppets start- och målplats, är det lätt att provlöpa banan. Idag bekantar jag mig med första halvan. Eller kallas det kanske kvartsmaraton?

Posted by peter at april 27, 2004 06:56 EM