december 11, 2003

Bättre rykte

Från arméidrotten (fysisk fostran hette det visst) kommer jag bara ihåg två saker - dom roliga blåa smurfdräkterna och vår finskspråkige utbildare som under nåt träningspass ropade "Bättre rykte, pojkar. Bättre rykte!". Bättre rykte betydde i det här fallet så klart bättre hållning (dålig översättning av det finska ordet för hållning - ryhti).

Det där kommer jag ganska ofta att tänka på när jag är ute och joggar. Det sägs att man ska vara noggrann med sin löpstil och ha bra hållning. Själv har jag märkt att jag ibland känner lätt värk i musklerna på framsidan om benet (skenbenet). Ofta beror det här på att jag av en eller annan orsak börjat luta lite framåt. Fixar jag hållningen så att tyngdpunkten flyttas lite bakåt brukar det ofta bli bra igen. Egentligen är det ganska logiskt, lutar man framåt blir det en ganska stor belastning på musklerna som ska hålla emot.

Så här säger Stora löparboken om grundtekniken:

"- man skall eftersträva att löpa med hög kroppshållning.
- man bör löpa rytmiskt och avspänt.
- man skall löpa med en flack löplinje d.v.s. att tyngdpunkten höjs och sänks så lite som möjligt.
- man bör löpa med aktivt arbetande fotblad."

Posted by peter at december 11, 2003 07:03 EM