augusti 27, 2004

Ny iver

[annika]

Det blev ingen snygg maratonprestation den här sommaren att stoltsera med för barnbarnen om 30 år. Det blev inte ens en ful prestation - för det blev ingen alls! Våra ben och fötter repade sig helt enkelt inte tillräckligt, så vi får bara erkänna att vi inte lyckades förverkliga den ursprungliga planen - MEN, MEN - det betyder inte att vi har kastat in handduken. Planen blir bara lite mer... ospecificerad ;-)

Själv är jag ivrig att sätta igång igen med springandet ordentligt. Är ändå ännu lite vettigare i år - och tänker försöka syssla med annat än springande också (typ bodypump - min favoritstyrketräning) för att skona mitt stora problem hälen. Men å andra sidan återstår faktum att man bara blir en bra löpare genom att löpa.

Tack och lov är ju träning aldrig bortkastat fastän målet inte nåddes - tvärtom sporrar det ju alltid att ha något konkret att träna för. Återkommer till eventuella planer efter en längre diskussion med min man... :-)

annika, kl. 09:27 EM

juni 24, 2004

Kickbike

[peter]

Jag tycker om löpning och jag tycker om cykling. Nu har jag öppnat ögonen för kickbiking (Kickbike på finska/engelska), som lär vara en bra kombination av båda. Ännu har jag inte haft en chans att hyra en kickbike, men i sommar tänker jag definitivt pröva. Hastigheten kan bli hög, men att döma på sparkrörelsen får hela kroppen också arbeta hårt. Sparkandet lär också vara skonsammare mot benen än löpning.

En Millennium Racer kostar här i Finland 337 € och dom övriga mellan 269 och 400 €. Mera info om själva grenen hittar man på FAQ-sidan.

peter, kl. 11:38 EM

Mellanrapport och ny start

[peter]

Det har varit tyst på Maraton-bloggen nu en längre tid. Vi har inte glömt bort vårt mål, men tyvärr har inte mitt ben fungerat som önskat. Löpandet har ibland varit smärtfritt, men redan vanligt promenerande kan orsaka smärta i benet. Nu har jag vilat den senaste månaden och troligen kan jag fortsätta på allvar nu igen.

Igår prövade jag för första gången på Body Pump. Det var ett ganska effektivt sätt att träna musklerna, men jag vet inte om det är roligare eller intressantare än att gå på gym. Åtminstone var det dyrare. Det är kanske inte lika lätt att ge upp då man tränar i grupp och därför kan jag tänka mig att en del tycker om att lyfta tyngder i grupp. Mig störde det lite att jag inte kunde bestämma takten, men jag ska nog ge Body Pump en ny chans på hösten. Kanske blir jag lika ivrig som med spinning.

peter, kl. 11:26 EM

april 27, 2004

Problemen lösta?

[peter]

På fredagen var jag äntligen hos fysioterapeuten och fick min dom. Han ansåg att orsaken till att mina ben får för mycket belastning och för hårda stötar är troligen att: a) mina fötter är stela och ger inte tillräckligt mycket efter i stöten, och b) mina höft rör sig för mycket, vilket betyder att stöten koncentrerar sig till skenbenet. För att slippa problemen ska jag:

  • ha en liten kil under sulan när jag joggar
  • använda samma sula också med vanliga skor (tills benen är bra)
  • tänja ofta enligt fysioterapeutens instruktioner
  • göra höftövningar

Då jag springer ska jag:

  • tänka på höftarbetet
  • se till att mina steg blir tillräckligt "breda" (höll som liten på med tävlingsgång och har därför lärt mig "smala" steg)
  • föra knäna mera fram

Och vad betyder det här? Nu kan jag alltså igen fortsätta träna och det verkar som om jag har lite väl mycket att tänka på då jag löper. Vårt gemensamma mål är fortfarande maraton och den första chansen blir i augusti i Helsingfors, men bara om benen fungerar som planerat.

Den 15 maj arrangeras halvmaratonloppet Helsinki City Run. Det skulle vara roligt att delta om benen är i skick. Någon bra tid är det orealistiskt att önska eftersom jag tränat så lite löpning under våren, men det kan vara nytta av halvmaratonerfarenheter då man tränar för den längre sträckan.

Nu tar jag alltså halvmaratonloppets ruttkarta (pdf i handen och far ut och jogga. Eftersom vi bor brevid stadion, som är loppets start- och målplats, är det lätt att provlöpa banan. Idag bekantar jag mig med första halvan. Eller kallas det kanske kvartsmaraton?

peter, kl. 06:56 EM

april 22, 2004

FÖRSTA RIKTIGT LÅNGA

[annika]

Trots att det har varit lite tomt här på senaste tid, så betyder det absolut inte att maraton har slutat fascinera. Det tar bara otroligt mycket längre än man någonsin skulle vilja tro att repa sig från en ordentlig skada. Hälsenan har efter över tre månader börjat bete sig någorlunda snällt - så att den jämrade sig först efter en 15 km:s runda. Och det tycks också ha varit tillfälligt, tack och lov! Det var faktiskt riktigt skoj att springa 1h 40 minuter, benen kändes tunga på slutet och magen kurrade redan av hunger, men annars skulle jag nog ha orkat en halvtimme till åtminstone. Pulsen låg under 150 så det är väl också ok. Vi har faktiskt börjat våga fundera på halvmaraton i mitten av maj. Stockholm går ju inte riktigt för sig ännu. Peter skulle i dag till fysioterapeuten så får se vad de säger om hans ben...

annika, kl. 05:35 EM

mars 03, 2004

Tillbaka!

[annika]

I tron om att benen börjar repa sig har vi återvänt till löparlivet. Dock ej
tyvärr till maratontränande på allvar - det kommer nog att ta en tid innan man
vågar springa seriöst igen. Jag har vågat mig på tre 30-45 minuters lätta
joggingrundor och nog märks det i vaderna att man inte har sprungit - fastän
konditionen nog annars har hållits uppe med spinning, simning etc.

Men för att vara på den säkra sidan gick vi alla fall och köpte nya skor som
borde ge den bästa stötdämpningen. Själv är jag riktigt nöjd med mina. Men skorna andas så effektivt att det nästan kändes för kallt om fötterna i dagens minusgrader. Något av det skönaste med springandet är definitvit att man slipper bära med sig allt från svetthandduk till byteskläder, shampo och dörrlås som när man måste träna inne. Dessutom tar hela projektet minst dubbelt så länge som den träningsrunda man behändigt påbörjar vid hemtrappan.

Följer nu också aktivt med pulsen och den har hållit sig på vettig nivå, 149 var medelpulsen i dag. Som sagt är det svårare att ta det så lugnt på spinningen. Nu gäller det bara att tala riktigt vänligt till alla dessa hälsenor och skenben och hoppas att de håller sig lugna så vi får öka på takten igen...

annika, kl. 11:48 EM

januari 26, 2004

LÄNGTAR UT

[annika]

Tre veckor har gått utan en enda joggingtur. Inflammationen i hälen behövde en nästan två veckors ibuprofen-kur och möjligast lite gång och spring plus specialsulor i skorna. Man känner sig verkligen "mommo", d.v.s. gammal och sjuklig ;-) En total avhållsamhet från springandet gör ju också gott: längtan ut blir allt starkare och jag är absolut motiverad att gymnasistera den lilla muskulaturen i fötterna och stretcha enligt fysioterapeutens råd.

Det smått komiska i vår situation är faktiskt att vi på allvar började lugnt med tränandet - just för att undvika skador. Men kroppen protesterar ändå och man undrar om den vill varna en för det stora farliga maratonloppet.

Spinning känns ok som kompensation, men pulsen ligger betydligt högre (kring 170 för min del oftast), än vid joggning då den brukar vara 150-160. Därför är det också svårt att kompensera de riktigt långa turerna. Undrar varför de flesta spinningtimmarna anses vara aerobisk träning. Jag har mycket svårt att hålla min puls så låg om jag försöker följa instruktören någorlunda.

Alla grenar tycks ha sina positiva och negativa sidor för kroppen. Cykling är bra om benen lider av stöten mot marken (som i springning), men å andra sidan är ryggen ofta i en ganska onaturlig ställning. Bäst är det väl att variera så mycket som möjligt när man har chansen.

annika, kl. 03:17 EM

januari 20, 2004

Spinningstips

[peter]

Första gången jag prövade spinning var för nästan två år sedan och efteråt konstaterade jag att det nog inte är min gren. Jag gjorde det stora misstaget att hålla motståndet på för lätt, eftersom jag ville orka bättre. Det här var så klart helt fel, uppförsbackarna kändes hemska och benen blev spagetti redan efter 10 minuters trampande. Nu när jag började på nytt var jag noggrann med att använda tungt motstånd då jag trampade stående och nu känns det riktigt bra. Om pulsen stiger för högt kan man lätt dra ner motståndet alltid när man trampar sittande.

spinning.com hittade jag några bra dokument för nybörjare:

peter, kl. 04:14 EM

januari 19, 2004

Pulsmätare införskaffad

[peter]

Ända sedan hösten har vi funderat på att skaffa en pulsmätare för att lättare kunna öva enligt träningsprogrammen. Nu när vi temporärt bytte gren till spinning blev vi så nyfikna att vi bestämde oss för att inhandla en pulsklocka. Polars sidor på nätet är lite jobbiga eftersom dom hittat på kufiska namn åt en massa funktioner, men förklarat dem lite väl kort. Efter att i stället ha läst ett par artiklar och talat med två bra försäljare beslöt vi oss för en Polar M61 (norm. 165€).

Valet var allt annat än lätt. S-serien, som är för "elitmotionärer och tävlingsidrottare" (enligt Polars svenska sidor), har en hel del nyttiga funktioner, men tyvärr kostar den billigaste S-modellen med bakgrundsbelysning ca 200€. Eftersom vi ofta joggar på kvällen är det helt onödigt att köpa en klocka utan belysning. M61 har dessutom två fördelar jämfört med S-modellerna: den kan hålla reda på två personers information och sändarbältet är betydligt bekvämare (elektroddynorna sitter fast i textildelen och plastdelen är bara 6 cm bred).

Nu blir det intressant att leka med apparaten och se hur lämplig intensitet man hittils använt. I morgon ska jag ta reda på hur tungt spinning egentligen är...

peter, kl. 07:37 EM

januari 18, 2004

Löpningslänkar

[peter]

Jag var i dag för första gången på ett par månader inne på puls.se och hittade i en diskussion en fin sida med löpningslänkar:
http://www.solvikingarna.com/Solv/HTML/Gamla/links.htm.

En hel del intressanta sidor att läsa.

peter, kl. 10:32 EM